Ryba w sosie śmietanowo-serowym: łatwy przepis

Ryba w sosie śmietanowo-serowym: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rybę najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filety z delikatnej w smaku ryby polane sosem przygotowanym z sera camembert, śmietany i ziół - palce lizać! Sprawdź, jak zrobić rybę w sosie śmietanowo-serowym. Podajemy łatwy przepis.

Składniki

  • 1 kg filetów delikatnej ryby, np. soli
  • 1 ser typu camembert
  • 1 szklanka chudej śmietany
  • 1 średniej wielkości por (biała część)
  • sól i pieprz
  • bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
  • olej
  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Por pokroić w cienkie krążki, zeszklić na oleju. Dodać pokrojony ser.

  • Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż ser się stopi.

  • Następnie wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i gałką muszkatołową.

  • Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokiem z cytryny i zalać sosem.

  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C do momentu, aż na wierzchu wytworzy się złocista skórka.