Ryba pieczona pod serową pierzynką

Ryba pieczona pod serową pierzynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona pod serową pierzynką to najlepszy sposób na rybne danie dla całej rodziny. To także dobry sposób na unikniecie zapachu smażonej ryby. Soczyste rybne filety zapieczone pod serem są pyszne i każdy je polubi. 

Składniki

  • 400-600 g filetu z morskiej ryby 

  • 150 ml śmietany 30-36%

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka czosnku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

  • 50-70 g żółtego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietanę wymieszać z przyprawami i połową startego sera.

  • Na dno naczynia do zapiekania wylać trochę śmietanowo-serowego sosu.

  • Ułożyć filety rybne i zalać sosem. Wierzch posypać tartym serem. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekać przez 30 minut z funkcją góra-dół.

  • Po wyjęciu, odstawić na 5-7 minut. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5