Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanym z curry: przepis Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanym z curry: przepis Pascala Brodnickiego
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Z chrupiącymi nuggetsami z dorsza można przemycić sporą porcję zdrowego szpinaku
łatwy
30 min
4

Dzieci zwykle uwielbiają nuggetsy z kurczaka, ale lepiej zaserwować im rybne - zdrowsze i przede wszystkim domowe. Nuggetsy z dorsza  ze szpinakiem to danie pożywne, idealne na szybki obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak je zrobić. Podajemy przepis Pascala Brodnickiego, ambasadora Ramy Smaż jak szef kuchni.

SKŁADNIKI

  • 400 g filetów z dorsza bez skórki, pokrojonych w paluszki
  • 150 g naturalnych płatków kukurydzianych, zmiksowanych na puder
  • 2 żółtka rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem
  • 100 g mąki
  • 100 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 kg umytego i pokrojonego szpinaku
  • 150 ml płynnej śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając, by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
  • Podgrzej w garnku 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka.
  • Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez  5 minut.
  • Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw do smaku.
  • Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem.