Łosoś pieczony w piwnej marynacie: gotowy w 10 minut!

2021-03-29
Łosoś pieczony w piwnej marynacie z cytryną i rozmarynem
Autor: Shutterstock Łosoś pieczony w piwnej marynacie z cytryną i rozmarynem
łatwy
20 min
4

Łosoś pieczony w piwnej marynacie jest gotowy w 10 minut! Jak to możliwe? Łososia marynujemy w piwie przez całą noc, a potem do pieca lub na grill i gotowe. Polecamy Wam ten sprawdzony przepis na pyszną i soczystą rybę!

Praktyczne wskazówki o przyrządzaniu łososia:

Łosoś jest rybą bogatą w kwasy omega-3, które są niezbędna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział lub wspierają procesy zachodzące w centralnym układzie nerwowym oraz w układzie odpornościowym. 

Do pieczenia wybierajcie grube filety. Ich grubość powinna wynosić co najmniej 2 cm. 

Filet łososia sprzedawany jest często ze skórą. Nie trzeba jej odcinać, ani skrobać z łuski. Skóra z łuską doskonale odejdzie po upieczeniu. 

Najlepszy sposób na łososia

Łosoś jest rybą łatwo dostępną. Można kupić dzwonka, jak i grube filety. Świetnie sprawdzą się jako danie grillowe. Dzięki dużej zawartości tłuszczu po zgrillowaniu pozostaną soczyste i pełne smaku. 

Łosoś dziewiczy: najprostszy łosoś z grilla

Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla

Szaszłyki z łososia Nigelli Lawson: idealny przepis na grilla

Szaszłyki z łososia, ziemniaków i cukinii: przepis na danie z grilla [WIDEO]

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z łososia
  • 1/3 szklanki jasnego piwa
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub świeżego, posiekanego
  • 4-6 plasterków cytryny (opcjonalnie)
  • 1-3 łodyżki rozmarynu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać składniki marynaty: sok z cytryny, piwo, sos sojowy, czosnek i rozmaryn.
  • Filet z łososia ułożyć w naczyniu z pokrywką, zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na cała noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Rybę wyjąć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem lub wyłożonego pergaminem.
  • Opcjonalnie na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny i obłożyć ulistnionymi łodyżkami rozmarynu.
  • Wstawić do piekarnika, filet o grubości 2-2,5 cm piec przez 10 minut, dla grubszego czas pieczenia wydłużyć do 13-15 minut.
  • Podawać od razu prosto na stół.