Dorsz zapiekany z kurkami - przepis na pysznego dorsza

Dorsz zapiekany z kurkami - przepis na pysznego dorsza

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dorsz i kurki to ciekawy duet smaków - z wyraźnie polską nutą

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filety z dorsza w połączeniu z podsmażonymi kurkami i cebulką tworzą kulinarną propozycję zwłaszcza na jesień. Sprawdź, jak zrobić dorsza zapiekanego z kurkami - podajemy dobry przepis.

Składniki

  • filety z dorsza (ok. 1 kg)
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • 30 dag kurek
  • bulion drobiowy
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i kurki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem drobiowym i gotować 15 min.

  • Do mąki dodać szczyptę soli, rozprowadzić śmietaną. Sos wlać na patelnię do kurek, zamieszać i doprawić do smaku pieprzem.

  • Filety oczyścić, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju.

  • Usmażone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekać około 20 minut.