Dorsz smażony z pieczonym puree z batatów według Moniki Goździalskiej

Dorsz smażony z pieczonym puree z batatów według Moniki Goździalskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz i słodkie ziemniaki to dobrana para

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Warto czasem tradycyjne ziemniaki zastąpić batatami. Mimo że są słodkawe, doskonale nadają się do ryb i mięs - poleca w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA Monika Goździalska.

Składniki

  • 2 filety z dorsza

  • 2 duże cebule

  • 1 marchewka

  • mąka do obtoczenia ryby

  • olej do smażenia

  • 2 bataty

  • 1 ząbek czosnku

  • 50 ml śmietany 35% tłuszczu

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plastry.

  • W dużej misce układamy rybę z warzywami. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • Przed smażeniem rybę oczyszczamy z warzyw, przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie panierujemy w mące.

  • Na rozgrzanej patelni układamy dorsza, smażymy z obu stron na złoto. 

  • Bataty obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy w osolonej wodzie. Rozbijamy na puree tłuczkiem do ziemniaków.

  • Dolewamy śmietankę, dorzucamy posiekany czosnek, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i jajko, mieszamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Ocena: 5