Dorsz duszony w sosie: delikatny i dietetyczny

Dorsz duszony w sosie: delikatny i dietetyczny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatne mięso dorsza dobrze smakuje z dodatkiem sosu

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Dorsz to idealna ryba dla osób na diecie. Ma białe mięso, łagodny smak i niewielką zawartość tłuszczu. Zawiera za to duże ilości witamin A, E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Poznaj przepis na dorsza w sosie porowym.

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza

  • sok z cytryny

  • 2 duże pory

  • 15 dag sera ricotta

  • 10 dag masła

  • przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę dokładnie myjemy, kroimy na porcje i skrapiamy cytryną, przyprawiamy wg naszych upodobań.

  • Zawijamy dorsza w folię aluminiową, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.

  • Pory myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę.

  • Rozgrzewamy w rondlu masło, wkładamy pory, solimy i dusimy pod przykryciem.

  • Dodajemy ser, mieszamy aż się zupełnie rozpuści.

  • Doprawiamy, kładziemy na wierzch rybę i dusimy jeszcze przez około 7 minut.

Ocena: 0