Pataniscas: dorsz w stylu portugalskim. Podajemy łatwy przepis!

Pataniscas: dorsz w stylu portugalskim

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Portugalczycy są mistrzami świata, jeśli chodzi o przepisy na dorsza (bacalhau)

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słynny bacalhau w kuchni portugalskiej przyrządzany jest na co najmniej 365 sposobów. Może być daniem głównym, ale też przekąską. Spożycie dorsza  w tym kraju jest tak duże, że połowy na jego własnych wodach terytorialnych nie wystarczają i często trzeba sprowadzać te ryby z Norwegii. Sprawdź, jak przygotować pysznego dorsza po portugalsku, czyli smażone pataniscas.

Składniki

  • 1 kg kg filetów z dorsza

  • ciasto z jajek i mąki

  • 1 cebula

  • pęczek natki pietruszki

  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj dorsza (np. na parze), usuń ości, jeśli takie pozostały. Porozrywaj na małe kawałki.

  • Przygotuj ciasto z jajek i mąki - podobnie jak naleśnikowe, ale powinno być bardziej gęste. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie dodaj do ciasta. Bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki również dołóż do ciasta. Dorzuć dorsza i przypraw solą do smaku.

  • Smaż ciasto na rozgrzanym oleju, formując płaskie kotleciki. Usmażone pataniscas odłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie zbędny olej.

Dania z suszonego dorsza są podawane w tradycyjnych portugalskich rodzinach w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Często podaje się dorsza z pietruszką (należy nią obłożyć filety z dorsza, pozostawić na kilka godzin, a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek), z podpiekanymi ziemniakami pociętymi w talarki, słodką cebulą, oliwkami. Bardzo popularne jest przybieranie tego dania pokrojonym ugotowanym jajkiem.

Ocena: 0