Walenty Kania lansuje bycze jaja! Zobacz najlepsze przepisy na podroby

2019-11-12 8:11

Walenty Kania, wybitny kucharz i gwiazda programu „Kuchnia dla odważnych” nieustannie lansuje dania  z tzw. piątej ćwiartki. Pogromca podrobów na swoim profilu Instagrama opublikował zdjęcia z duszonymi byczymi jądrami. To ekstremalna potrawa dla większości z nas, ale na południu Europy to prawdziwy rarytas. Jednak nie trzeba posuwać się aż tak daleko w poszukiwaniu źródeł białka. Kulinarne eksperymenty warto zacząć od poczciwej wątróbki. Wypróbuj najpopularniejsze przepisy serwisu Beszamel.

Walenty Kania lansuje bycze jaja! Zobacz najlepsze przepisy na podroby
Autor: mat. pras. FOOD NETWORK|Shutterstock

Walenty Kania uważa, że zwierzęciu, które oddało swoje życie, należy się absolutny szacunek. Dlatego nic nie powinno się marnować ze zwierzęcej tuszy.

Niestety lansowane przez mistrza kuchni dla odważnych, byczej jądra mają tylu wielbicieli, że ich cena może osiągać nawet 100 zł za 1 kg.

Pamiętajmy jednak, że odżywcze białko znajduje się nie tylko w mięśniach, ale również w innych podrobach: wątrobie, sercu, żołądku, grasicy, mózgu. 

Wywiad z Walentym Kanią, pogromcą podrobów, specjalnie dla Beszamela

Wątroba, czy drobiowa wątróbka, to nie tylko stosunkowo tanie źródło białka, ale tak potrzebnego nam biopierwiastka - żelaza. 

Zobacz przepis: Łatwa wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie

Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B12 pełni ważną funkcję w produkcji erytrocytów. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu. 

Polecamy szalenie prosty przepis na Wątróbkę smażoną z rodzynkami i piwem oraz Makaronowe wstążki z wątróbkami i grzybami

Innym doskonałym źródłem białka są drobiowe żołądki. Żołądki urczaka są najmniejsze, a indycze lub gęsie największe, ale za to trzeba je nieco dłużej gotować. Bo to jedyna wada tego ekonomicznego produktu, że wymaga wstępnego ugotowania. Potem można już robić cuda.

Polecamy: Żołądki drobiowe duszone w sosie chrzanowym na bazie beszamelu [WIDEO]

Wypróbuj także: Żołądki drobiowe smażone w panierce - przepis na imprezową przekąskę

Trudny do kupienia jest mózg wieprzowy, który jest dobrym źródłem białka, witaminy B12 i PP, ale przede wszystkim fosforu, który skumulowany jest w tym organie. Kiedyż smażony móżdżek z jajkiem był flagowym daniem kuchni polskiej. 

Polecamy przepis na klasyczne danie kuchni polskiej Móżdżek wieprzowy smażony z jajkami oraz Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane