Kinga Rusin pije kawę z mlekiem migdałowym. Wypróbuj przepis na domowe mleko migdałowe!

2019-11-04 7:40

Kinga Rusin (48 l.), polska dziennikarka i prezenterka telewizyjna, pozostaje bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno na swoim profilu instagramowym opublikowała zdjęcie, na którym pije kawę z mlekiem migdałowym. Zobacz jak zrobić w domu to drogie i bardzo zdrowe mleko roślinne. 

Projekt bez tytułu (57).jpg
Autor: Instagram|Shutterstock

Kinga Rusin, gwiazda Dzień Dobry TVN, pod zdjęciem napisała „Poranna kawa? Czasami niezbędna ! Najchętniej z mlekiem migdałowym ”. Mleko migdałowe to najdroższe mleko roślinne. Przygotowuje się go z roztartych migdałów. Uchodzi za produkt luksusowy. 

Rusin w stroju kąpielowym. Wygląda na 48 lat?

Mleko migdałowe to jeden z najstarszych przysmaków kuchni śródziemnomorskiej. W czasach, gdy mleka zwierzęcego nie było jak przechowywać, gdyż szybko kisło, mleko migdałowe było trwałe i dostarczało niezbędnych organizmowi mikroelementów. Znane już w starożytności, było bardzo popularne w Średniowieczu, by z czasem pozostać jedynie regionalnym smakołykiem. Dzisiaj powróciło do łask. Jest ulubionym mlekiem wegan. 

Mleko migdałowe to jedno z najdroższych mlek roślinnych. Posiada jednak wiele cennych substancji zdrowotnych, dzięki czemu zaleca się jego spożywanie nawet codziennie. 

Mleko migdałowe jest niskokaloryczne i niezwykle bogate w substancje zdrowotne, dlatego poleca się jego spożywanie osobom, które cierpią na refluks albo schorzenia układu trawiennego. Świetnie nadaje się do naleśników, płatków i ciast oraz wszelkiego rodzaju zabielanych kaw. 

Substancje mineralne zawarte w mleku migdałowym:

nienasycone kwasy tłuszczowe

magnez

wapń

potas

cynk

Przepis na mleko migdałowe, tę skarbnicę witamin, nie jest trudny, ale wymaga nieco staranności. Wypróbujcie go, cieszcie się smakiem luksusu każdego dnia. 

Jak zrobić mleko migdałowe? Przepis na odrobinę luksusu