Agata Młynarska mimo choroby Crohna uwielbia naleśniki bez glutenu i laktozy: zobacz przepis

Agata Młynarska mimo choroby Crohna uwielbia naleśniki bez glutenu i laktozy: zobacz przepis

Autor Zdjęcia: AKPA

Bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki wcina z wielkim apetytem Agata Młynarska

Agata Młynarska mimo choroby Leśniowskiego-Crohna jest aktywna zawodowo i nie traci poczucia humoru. Na swoim Instagramie uwieczniła moment, gdy smaży naleśniki. I to nie byle jakie. Choroba zmusza Agatę Młynarską do kreatywności, ponieważ musi bardzo uważać na to co je. Jednak nie musi sobie odmawiać ulubionych naleśników. Pod warunkiem, że będą bez glutenu i bez laktozy!

Gwiazda telewizji przyznaje, że po diagnozie choroby Leśniowskiego-Crohna jej życie zmieniło się diametralnie. Musiała zmienić sposób odżywiania. W tej chorobie nie wolno dopuszczać do uczucia głodu, należy jeść niewiele, ale często. Każdy chory musi przestrzegać godzin posiłków, inaczej będzie się zmagała z bólem brzucha i nudnościami.

Więcej o chorobie Leśniowskiego-Crohna znajdziesz tutaj: Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy, leczenie choroby Crohna

Chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna muszą unikać błonnika, który powoduje u bolesne wzdęcia. Nie trawią również laktozy, cukru występującego w mleku i jego przetworach. Poza tym nie mogą jeść tłustych mięs, smażonych na tłuszczu potraw, ostrych przypraw. U chorych często współistnieją nietolerancje pokarmowe np. na gluten. 

Instagram Agaty Młynarskiej

 

Mogą jednak, tak jak Agata Młynarska jeść z apetytem bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki. Takie naleśniki najlepiej przygotować z mąki bezglutenowej bazującej na mące kukurydzianej, ale z dodatkiem gumy guar. Guma guar jest substancją dopuszczoną do spożycia. Dzięki niej kruche i rozpadające się ciasto kukurydziane jest elastyczne i można z tak spreparowanej mąki smażyć naleśniki. 

Agata Młynarska na swoim Instagramie pisze z entuzjazmem: „Naleśniki bezglutenowe na mleku bez laktozy robią wjazd!!!!

 

Zobacz przepis na te niesamowicie pyszne naleśniki:

Przepis na naleśniki
bezglutenowe i bezlaktozowe

 

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej np. Schar

  • 4 jajka

  • 1 szczypta soli

  • 600 ml mleka bez laktozy 3,2% tłuszczu

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka zmiksować z mąką i solą.

  • Dodać mleko i dobrze wymieszać. 

  • Odstawić na 30 minut, dzięki czemu składniki ciasta spęcznieją i będzie bardziej elastyczne. 

  • Gorącą patelnię lekko posmarować masłem, na przykład za pomocą pędzla lub papierowego ręcznika. 

  • Na patelnię wylewać po chochelce ciasta. 

  • Smażyć na rumiano z obu stron. Naleśniki muszą być lekko zrumienione. 

  • Podawać z ulubionymi dodatkami: dżemem, bezlaktozowym twarożkiem lub z mięsem i warzywami.

 

Wypróbuj przepis na naleśniki bezlaktozowe i ciesz się życiem, tak jak Agata Młynarska. 

Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu

Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym (bezglutenowe)

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

Ocena: 4,5