Jak zrobić mleko z płatków owsianych?

Jak zrobić mleko z płatków owsianych?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z płatków owsianych można sprytnie przygotować mleko roślinne

Mleko krowie jest smaczne i pożywne, jednak niektórzy mają na nie alergię. Alternatywę stanowi wtedy np. mleko roślinne. Sprawdź, jak przygotować krok po kroku mleko z płatków roślinnych. Radzimy też, jak je później wykorzystać w daniach śniadaniowych.

Mleko roślinne można przygotować z migdałów, różnych rodzajów orzechów, a nawet jadalnych bulw (hiszpańska orszada). Jednym z najłatwiejszych do przygotowania rodzajów takiego mleka jest napój z płatków owsianych. Żeby go przygotować, trzeba na każdą część (szklankę, łyżkę itp.) płatków owsianych przygotować pięć części wody. Mleko samo w sobie nie ma wyraźnego smaku, właściwie jest trochę mdłe, można je więc doprawić solą albo cukrem do smaku.

Napój można przygotować na dwa sposoby, na zimno albo na gorąco. Lepsze jest mleko z płatków ugotowanych do miękkości; bardziej maziste, śluzowate. Można też zalać płatki zimną wodą na noc. Niektórzy łączą oba sposoby - najpierw płatki namaczają, a później krótko gotują. W obu wariantach kolejny etap jest taki sam. Masę rozciera się blenderem, aż stanie się jednolita. Można dodać owoców, najlepiej miękkich: czarnych jagód, jeżyn, malin. Nadają się także banany i pomarańcze. Po zmiksowaniu powstaje bardzo sycący koktajl, który z powodzeniem zastąpi śniadanie.