Jak przygotować mleko migdałowe? Prosty przepis na wegańskie mleko.

2021-03-29
jak-przygotowac-mleko-migdalowe-prosty-przepis-na-weganskie-mleko.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mleko migdałowe nie zawiera laktozy.
łatwy
0 min
4

Mleko migdałowe to nieocenione źródło witamin. To smaczne i w pełni wegańskie mleko jest niezwykle proste w przygotowaniu. Podajemy przepis na mleczny napój bez laktozy!

Dzięki swoim właściwościom odżywczym migdały to niezwykle zdrowe orzechy, które powinny być regularnie spożywane jako przegryzka między posiłkami. Chronią przed napadami głosu i cukrzycą, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są źródłem m.in. wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Z tego względu są chętnie stosowane w diecie wegańskiej, w której należy uzupełniać niedobory ważnych dla zdrowia witamin i pierwiastków.

 

Osobom z problemami trawiennymi zaleca się uprzednie namoczenie migdałów przez około dobę. Należy jednak pamiętać, że smak mleka przygotowanego z namoczonych migdałów będzie mniej intensywny.

SKŁADNIKI

  • garść migdałów
  • pół litra wody
  • 6 daktyli bez pestek (można wykorzystać więcej, wtedy mleko będzie słodsze)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały należy zmielić, wymieszać z wodą, a następnie za pomocą blendera połączyć w gładką masę.
  • Następnie dodajemy daktyle i dalej miksujemy aż do otrzymania jednolitego, mlecznego napoju.