Puszysty miodownik na kefirze: najlepsze ciasto do herbaty

Puszysty miodownik na kefirze: najlepsze ciasto do herbaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Puszysty miodownik na kefirze to najlepsze ciasto do herbaty w gronie bliskich. Łatwy w przygotowaniu, osłodzi wam spotkania z rodziną. 

Składniki

  • 2 jajka

  • 50 g cukru

  • 120 g miodu

  • 120 ml kefiru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 160 g mąki

  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wybić 2 jajka, dodać 50 g cukru i miksować, aż masa będzie biała i puszysta.

  • Dodać miód i sodę. Jeśli miód jest zbyt gęsty, to należy go rozpuścić w mikrofalówce. Ubić mikserem.

  • Wlać 120 ml kefiru i ponownie zmiksować.

  • Dodać mąkę i pokruszone 100 g orzechów włoskich.

  • Wymieszać ciasto na niskich obrotach.

  • Okrągłą formę o średnicy około 20 cm, posmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem, napełnić ciastem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3