Przepis na chrupiące ciasteczka - american chip cookies

2021-03-31
Cukiernia Miodowa
ciasteczka-american-chip-cookie.jpg
Autor: Shutterstock Pomysł na ciasteczka autorstwa Adama Freusa, szefa cukierni Miodowa
łatwy
40 min
4

Pomysłów na ciasteczka jest wiele, ale nie każda receptura jest sprawdzona! My zaś taką proponujemy. Przepis na chrupiące amerykańskie ciasteczka przygotował Adam Freus, szef cukierni Miodowa. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.

ZOBACZ WIDEO z inną propozycją wykonania ciasteczek:

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru muscovado
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady deserowej
  • 40 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło i jajka wyjąć na noc w lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Wyrobić masło z cukrem na aksamitną masę. Następnie dodawać pojedynczo jajka.
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z solą, następnie dodać do wcześniej przygotowanej maślanej masy.
  • Na samym końcu wymieszać z posiekaną czekoladą.
  • Ciastka nakładać łyżeczką lub szprycować rękawem cukierniczym na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli istnieje tak możliwość, piec na połowie nawiewu.
Cukiernia Miodowa