Jak poznać czy miód jest prawdziwy?

Jak poznać czy miód jest prawdziwy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Prawdziwy miód zawsze skrystalizuje się po jakimś czasie

Jest kilka sposobów na rozróżnienie prawdziwego miodu od fałszowanego, ale wszystkie wiążą się z otwarciem słoika. Jak jednak zminimalizować ryzyko kupienia fałszowanego miodu  i co to znaczy miód fałszowany?

Miód nektarowy to substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślin kwiatowych. Pszczoły zbierają nektar i przerabiają go w ulu. Jeśli jednak nie mają w pobliżu źródła nektaru, a dostaną na przykład syrop z cukru, to także przerobią go na substancję z wyglądu podobną do miodu. Nie będzie ona miała takiego samego zapachu i smaku, ale i tak wiele osób nie będzie w stanie rozpoznać różnicy. Nawet miód naturalny może zostać „zepsuty” w trakcie przygotowania do sprzedaży.

 

Dlatego najlepiej kupować miód z zaufanego źródła, bezpośrednio od pszczelarza. I nie należy się bać miodu skrystalizowanego. To raczej miody płynne są podejrzane. Naturalny miód krystalizuje w ciągu kilku tygodni lub miesięcy. Jeśli więc w sklepie na półce znajdziemy w lutym miód lipowy (zbierany w czerwcu), który jest płynny, to możemy mieć pewność, że coś jest nie tak. Albo nie jest to miód lipowy, albo – co bardziej prawdopodobne – jest to miód podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni w celu upłynnienia. Taki miód traci część swoich właściwości i już nigdy nie skrystalizuje. Miód prawdziwy można poznać po tym, że spływając z łyżeczki na talerzyk tworzy stożek, podczas gdy miód fałszowany rozlewa się.

Ocena: 0