Jakie mięso kupować - rady dietetyka

Jakie mięso kupować - rady dietetyka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Warto pamiętać, że mięso to nie tylko wołowina i wieprzowina.

Jeść mięso oczywiście należy, ale powinno być ono starannie wybrane. Przede wszystkim musi być świeże. Śliskie, o dziwnej barwie, nieprzyjemnej woni od razu możemy wyrzucić do śmieci. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Mięso dobrze jest kupować w sprawdzonym miejscu i to niekoniecznie w supermarkecie. Trzeba też zwracać uwagę na przydatność produktu do spożycia. Wszystkie składniki, z których zostało wyprodukowane muszą znaleźć się w spisie produktów, a jeśli ich nie ma, (bo np. robimy zakupy na mięsnym stoisku w sklepie ogólnospożywczym), nie możemy mieć oporów przed zapytaniem sprzedawcy o jego skład, ponieważ jest on zobowiązany do podania pełnej zawartości produktu.

Jakie mięso powinny wybierać osoby na diecie?

Lepiej nie kupować mięsa mielonego, zwykle zawiera ono dowolną zawartość, nie zawsze świeżą (albo świeżą tylko na wierzchu, zawartość środka pozostaje zaś nieznana). Lepiej zmielić mięso w domu. Uważajmy też na konserwanty, czytajmy zatem ulotki na opakowaniach. Wszelkie oznaczenia 'typu E' świadczą o tym, że mięso zostało wzbogacone o substancje chemiczne działające przeciwbakteryjnie i przeciwpleśniowo (spożywanie ich w dużych ilościach jest szkodliwe i działa rakotwórczo).

Kupując kurczaka lub indyka, zwracajmy uwagę na to, czy tacka, na której leży, nie ocieka wodą. Chcemy przecież kupić mięso, a nie nasączoną gąbkę. Jedzmy ryby i dziczyznę. Warto pamiętać, że mięso to nie tylko wołowina i wieprzowina, a jego różnorodność w codziennej diecie nie tylko wpłynie pozytywnie na nasze kubki smakowe, ale również na stan zdrowia.