Konina - czy mięso z konia jest zdrowe? Dlaczego w Polsce nie jada się już koniny?

2016-09-06 13:24

W polskiej kuchni od kilku lat wśród mięs dominuje drób i wieprzowina. Kulinarni eksperci dążą zaś do popularyzacji dziczyzny, baraniny czy cielęciny, która teraz jadana jest głównie przez osoby bogatsze. A co z koniną? Dlaczego w Polsce nie jada się już mięsa z konia? Czy konina jest zdrowa?

Czy konina jest zdrowa? Dlaczego w niektórych krajach nie je się koniny?
Autor: thinkstockphotos.com Konia - smaczne mięso, przed jedzeniem którego wielu ma opory.

Spis treści

  1. Dlaczego w Polsce nie jada się koniny?
  2. Czy konina jest zdrowa?
  3. Jak smakuje konia

Dlaczego w Polsce nie jada się koniny?

Konina nigdy nie była najpopularniejszym z mięs, zarówno w Polsce jak i w całej Europie. Są jednak kraje gdzie bez większych problemów można kupić np. kiełbasę z konia (szczególnie we Włoszech). W Polsce mięso to jadano jedynie, gdy nie było innego wyboru m.in. w czasach PRL-u dodawano ją do kabanosów.

Mimo, iż nasz kraj jest jednym z największych w Europie eksporterem koniny, w Polsce jej się nie jada. Przyczyniły się do tego dwie rzeczy: nasze przywiązanie do tych zwierząt, które coraz częściej zamiast z pracą na roli kojarzone są ze stadninami i postrzegane są, podobnie jak psy, w kategorii przyjaciela człowieka. Drugim powodem jest mit, jakoby konina była niezdrowa i powodowała m.in. biegunkę. Ile w tym prawdy?

Czy konina jest zdrowa?

Co ciekawe, nie ma podstaw, aby twierdzić, iż konina jest mięsem słabej jakości. Co więcej, z uwagi na sposób odżywiania się koni, które w wyborze pasz potrafią być dość wybredne, uznaje się, że mięso z koni jest wolne od chemii, którą faszerowany jest np. drób. Dodatkowo konina, zbliżona składem chemicznym do wołowiny, jest od niej lepiej przyswajalna i podobno smaczniejsza.

Jak smakuje konia

Mięso z konia jest czerwone (odcień może być lekko przechodzący w brąz) i dość twarde, dlatego na przykład przed smażeniem warto je zamarynować. Konina smakiem zbliżona jest do wołowiny, jednak jest od niej trochę bardziej słodka. W Europie o wiele częściej konina trafia do psich i kocich misek niż na nasze talerze. Zwyczajowo koniny nie je się m.in. w Wielkiej Brytanii czy Hiszpanii, stąd tak duży wydźwięk afery dotyczącej zawartości koniny w mrożonkach z mięsa wołowego, która swego czasu zawładnęła opinią publiczną.