Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem: pożywny i tani obiad

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem: pożywny i tani obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zapiekanka ziemniaczana to łatwe do przygotowania danie na obiad lub ciepłą kolację

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki możemy jeść nie tylko gotowane albo w postaci frytek. Znakomitym i niedrogim pomysłem jest przygotowanie z nich zapiekanek z różnymi dodatkami. My proponujemy zapiekankę z mielonym mięsem.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 30 dag mielonej wołowiny

  • łyżeczka musztardy

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka przyprawy typu warzywko, vegeta

  • liść laurowy

  • łyżka masła

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 40 dag kapusty

  • 20 dag startego sera żółtego typu gouda

  • tłuszcz do formy

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przelej zimną wodą, obierz, pokrój w plastry.

  • Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę.

  • Cebule obierz i posiekaj.

  • Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę z listkiem laurowym i czosnkiem. Włóż mięso i marchew, przesmaż.

  • Dodaj "warzywko", musztardę, koncentrat pomidorowy i zioła. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  • Kapustę pokrój w wąskie paski, przelej na sicie wrzątkiem, osącz.

  • Przełóż do natłuszczonej formy, na niej ułóż masę mięsną, plasterki ziemniaków, oprósz pieprzem, posyp serem.

  • Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.

  •  












Ocena: 0