Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe

Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe
Autor: Shutterstock Klopsiki z mięsa i kaszy gryczanej w sosie pomidorowym
łatwy
30 min
4

Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej są tanie i pyszne. Zamiast bułki dodajemy rozgotowaną lub przetartą kaszę gryczaną i mamy więcej pysznych klopsików. Idealna potrawa dla bezglutenowców. Zapraszamy do wypróbowania wybornego przepisu na sprytne klopsiki dla zaradnych! 

Kasza gryczana jest naturalnie bez glutenu

Kasza gryczana, którą przygotowuje się z ziarna gryki, jest naturalnie pozbawiona glutenu - białka zbożowego. Dlatego zalecana jest w diecie osób nie tolerujących glutenu lub na gluten uczulonych. Kasza gryczana polecana jest  także osobom na diecie – jest niezwykle sycąca, ale lekkostrawna. Zawiera dużo białka i błonnika, pomaga oczyścić przewód pokarmowy z zalegających resztek, a także utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Po za tym kasza gryczana to bogate źródło minerałów i witamin. Znajdziemy w niej zarówno magnez, żelazo, witaminę B1 i witaminę PP. Co więcej zawiera ona bardzo dużo przeciwutleniaczy (kilka razy więcej niż w czerwonym winie), które wspierają naturalną odporność organizmu oraz spowalniają procesy starzenia się.

Jak spreparować kaszę gryczaną do kotletów?

Kaszę wystarczy ugotować i zmiksować lub rozgotować na papkę. Nie trzeba jej specjalnie preparować. Całość sklei się dzięki właściwościom mięsa, którego białka w wilgotnym środowisku koagulują, czyli żelują, dzięki czemu sklejają się ponownie w całość. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 150 g kaszy gryczanej palonej, surowej
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 cebula, średnich rozmiarów
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g mąki bezglutenowej lub pszennej do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów w soku własnym
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie blenderem zmiksować kaszę na grudkowatą papkę. 
  • Cebulę przekroić na pół. Połowę cebuli drobno posiekać. Pozostałą cebulę pokroić w piórka. 
  • Mielone mięso przełożyć do miski, dodać kaszę gryczaną, rozmącone jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. 
  • Z masy formować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. 
  • Klopsiki panierować w mące i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu. 
  • Gdy klopsiki się zrumienią, na patelnię dodać pokrojoną w piórka cebula i pomidory z puszki, razem z sokiem. Posolić i popieprzyć. 
  • Zagotować sos, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Podawać z ryżem lub z pieczywem, posypane natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej