Soczyste kotlety mielone z serowym nadzieniem

2021-03-29
Soczyste kotlety mielone z serowym nadzieniem
Autor: Shutterstock Doskonałe kotlety - soczyste i przepyszne
łatwy
45 min
4

Kotlety mielone z serowym nadzieniem są soczyste i przepyszne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Warto poświecić im nieco więcej czasu. Będą świetnym urozmaiceniem naszej diety. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • 1 cebula i 1 łyżka oleju do zeszklenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki wody
  • sól i pieprz
  • na nadzienie
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na 8 kawałeczków
  • 100 g żółtego sera, startego
  • 2 jajka ugotowane na twardo, starte lub drobno posiekane
  • na panierkę:
  • 100 g majonezu
  • 2 jajka, surowe
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 szczypta sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno pokroić i zeszkli na 1 łyżce oleju.
  • Do mielonego mięsa dodać zeszkloną cebulę, jajko oraz tartą bułkę i wodę. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Z mięsnej masy przygotować 8 kulek. Każdą kulkę mięsa rozpłaszczyć na placuszek. Na środku placuszka położyć porcję tartego sera i jajek oraz kawałek zimnego masła, złożyć brzegi do środka i zlepić owalny kotlet.
  • Surowe jajka rozbić, zmiksować z majonezem, mąką i sodą oczyszczoną. W ten sposób powstanie rodzaj ciasta do panierowania.
  • Kotlety panierować w cieście i smażyć do zrumienia na rozgrzanym tłuszczu.