Soczyste kotlety mielone z serowym nadzieniem

Soczyste kotlety mielone z serowym nadzieniem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe kotlety - soczyste i przepyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety mielone z serowym nadzieniem są soczyste i przepyszne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Warto poświecić im nieco więcej czasu. Będą świetnym urozmaiceniem naszej diety. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub drobiowego

  • 1 cebula i 1 łyżka oleju do zeszklenia

  • 1 jajko

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 3 łyżki wody

  • sól i pieprz

  • na nadzienie

  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na 8 kawałeczków

  • 100 g żółtego sera, startego

  • 2 jajka ugotowane na twardo, starte lub drobno posiekane

  • na panierkę:

  • 100 g majonezu

  • 2 jajka, surowe

  • 0,5 szklanki mąki

  • 1 szczypta sody oczyszczonej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno pokroić i zeszkli na 1 łyżce oleju.

  • Do mielonego mięsa dodać zeszkloną cebulę, jajko oraz tartą bułkę i wodę. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Z mięsnej masy przygotować 8 kulek. Każdą kulkę mięsa rozpłaszczyć na placuszek. Na środku placuszka położyć porcję tartego sera i jajek oraz kawałek zimnego masła, złożyć brzegi do środka i zlepić owalny kotlet.

  • Surowe jajka rozbić, zmiksować z majonezem, mąką i sodą oczyszczoną. W ten sposób powstanie rodzaj ciasta do panierowania.

  • Kotlety panierować w cieście i smażyć do zrumienia na rozgrzanym tłuszczu.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6