Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku: zdrowsza wersja domowych mielonych

Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku: zdrowsza wersja domowych mielonych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety przygotujesz bez wysiłku w piekarniku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja domowych mielonych. Są pyszne i soczyste bez smażenia, bez brzydkiego zapachu i bez rozprysków. Lekko przyrumienione z wierzchu, w środku soczyste i rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki

  • 1 pęczek cebuli ze szczypiorem

  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli

  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie

  • 1 jajko

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • sól i pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • ok. 15-20 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę razem ze szczypiorem drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

  • Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.

  • Z mięsnej masy uformować okrągłe kotleciki, nieco spłaszczyć i obtoczyć je w bułce tartej.

  • Kotleciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kotlecika zrobić niewielkie zagłębienie. Na kotleciku położyć kawalątek masła.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,2