Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Siekane kotlety najlepiej smakują z sałatką ze świeżych pomidorów i ogórków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką to pyszna alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych. Można je podać na obiad, zabrać ze sobą do pracy lub serwować z zimnymi sosami jako przekąskę imprezową. Wszechstronne kotlety z drobiu z warzywami smakują wszystkim. Sprytne rozwiązanie, gdy chcesz jeść więcej warzyw. 

Składniki

  • 500 g filetu drobiowego: piersi lub polędwiczek

  • 1 papryka

  • 1 cebula

  • 1 cukinia

  • 1 duża marchewka (wyszło mi 70 gramów)

  • 100 g skrobi ziemniaczanej

  • 100 g żółtego sera startego

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet drobiowy drobno posiekać lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso nie może być zmielone na miazgę.

  • Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię posolić i odstawić na 20 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wilgoci.

  • W misce wymieszać pokrojone mięso, paprykę, startą cukinię i marchewkę, dodać rozmącone jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem/pergaminem. Posmarować olejem.

  • Łyżką nakładać placuszki na blachę, formują niewielkie, płaskie kotleciki.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C z obiegiem powietrza przez 20-30 minut.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4