Pieczone mielone kotlety z jajkiem: przepis na jajeczne gniazdka

2021-03-29
Pieczone mielone kotlety z jajkiem: przepis na jajeczne gniazdka
Autor: Shutterstock Jajko w gniazdku z mielonego mięsa to smaczne danie obiadowe lub przekąska
łatwy
45 min
4

Pieczone mielone kotlety z jajkiem w środku to po prostu łatwy przepis na jajko w mięsnym gniazdku. Chrupiące z wierzchu, soczyste i sycące klopsy z jajkiem są doskonałym urozmaiceniem naszej codziennej diety. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko surowe
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jajka obrać ze skorupek. Pozostawić w całości.
  • Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z tartą bułką, surowym jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.
  • Każde jajko oddzielnie okleić mięsną masą, starając się zrobić to szczelnie i obtoczyć  w bułce tartej.
  • Jajeczne gniazdka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym klopsie położyć kawalątek masła.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby powierzchnia ładnie się zarumieniła.