Oszczędne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Oszczędne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Takie kotlety najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego choć brzmią zaskakująco są pyszne. Dzięki niewielkiemu dodatkowi mięsa i grzybów smakują wyśmienicie. 

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • 3-5 suszone grzybów

  • 200 g mięsa wieprzowego

  • 100 g cebuli

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotować we wrzącym bulionie warzywnym. 

  • Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć i bardzo drobno posiekać. 

  • Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu.

  • W misce połączyć ugotowaną kaszę z jajkiem, mielonym mięsem, grzybami i cebulą. Doprawić do smaku.

  • Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki (po 2 na porcję), panierować w tartej bułce, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, potem przykryć pokrywką i dusić jeszcze 2-4 minuty na małym ogniu. 

  • Podawać z surówką z kiszonej kapusty.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5