Oszczędne kotlety mielone drobiowo-ryżowe

Oszczędne kotlety mielone drobiowo-ryżowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oszczędne gotowanie czasem bywa prawdziwym wyzwaniem. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie przepis na tańsze kotlety z mięsa drobiowego. Dodatek ryżu zastępuje część mięsa. Kotletów jest więcej, a w smaku nic nie tracą. Idealne na rodzinny obiad. 

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego

  • 100 g białego ryżu o krótkich ziarnach

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż lekko rozgotować, aby stał się bardziej kleisty. 

  • Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.

  • Mięso wymieszać z wystudzonym ryżem i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać jajko oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. 

  • Wyrobić na jednolitą masę, uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. 

  • Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 min na małym ogniu.

  • Kotlety podawać z salsą pomidorową.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2