Oszczędne kotlety mielone drobiowo-ryżowe

2021-03-29
Oszczędne kotlety mielone drobiowo-ryżowe
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Oszczędne gotowanie czasem bywa prawdziwym wyzwaniem. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie przepis na tańsze kotlety z mięsa drobiowego. Dodatek ryżu zastępuje część mięsa. Kotletów jest więcej, a w smaku nic nie tracą. Idealne na rodzinny obiad. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g białego ryżu o krótkich ziarnach
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż lekko rozgotować, aby stał się bardziej kleisty. 
  • Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
  • Mięso wymieszać z wystudzonym ryżem i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać jajko oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. 
  • Wyrobić na jednolitą masę, uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. 
  • Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 min na małym ogniu.
  • Kotlety podawać z salsą pomidorową.