Musztardowe mielone - łatwy przepis na kotlety z dodatkiem musztardy

2021-03-29
Musztardowe mielone - łatwy przepis na kotlety z dodatkiem musztardy
Autor: Shutterstock Mielone z dodatkiem musztardy są wyraziste i soczyste.
łatwy
40 min
4

Jeśli chcemy nieco urozmaicić smak zwykłych kotletów mielonych, warto poeksperymentować z dodatkami. Czasami jeden tajemniczy składnik może sprawić, ze potrawa nabierze zupełnie nowego smaku. Tak jest w tym przypadku - dodanie do masy na mielone musztardy sprawia, że smakują one znakomicie. Polecamy przepis na musztardowe mielone!

Musztarda nie tylko do kanapek

Musztarda to popularna przyprawa, którą wytwarza się poprzez kruszenie lub mielenie nasion gorczycy, a następnie mieszanie z wodą, octem i innymi przyprawami. To niskokaloryczny, aromatyczny dodatek do wielu potraw, kanapek i hamburgerów, wykorzystywana również jako składnik sosów i marynat. Ziarna gorczycy mają niewiele kalorii i cholesterolu, za to dostarczają dużo błonnika pokarmowego, sporo białka, a także kwasy omega-3, fitoskładniki i minerały. Nasiona gorczycy mają działanie zmiękczające, dzięki czemu posmarowane lub zamarynowane w musztardzie mięso jest wyjątkowo miękki, delikatne i soczyste.

Polecamy też inne pomysły na mielone:

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste kotlety

Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą

Odświętne mielone z pysznym nadzieniem maślano-serowym

Fantastyczne mielone w koszyczkach

Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku

Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać ze zmielonym mięsem.
  • Do masy dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, jajko i musztardę, przyprawić i wymieszać.
  • Z masy formować niewielkie kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron.