Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta

Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mięso mielone z grilla to ulubione danie Bułgarów. Stąd pochodzi ten przepis na bifteki nadziewane warzywami i serem feta. W pierwszej fazie grillujemy kotlety wypełnione farszem w sakiewkach z folii aluminiowej, a gdy mięso się zetnie, dopiekamy je bezpośrednio na ruszcie. Koniecznie wypróbuj to danie.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa (wołowego)
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 op. sera feta
  • olej
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • koperek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mięsa dodać 3 łyżki oleju, śmietanę, jajko, przyprawy, posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszać, a następnie podzielić na 6 części. Z każdej uformować duży placek grubości ok. 1,5 cm.

  • Warzywa pokroić w kostkę, ser w paski długości kotletów. Warzywa i ser również podzielić na 6 części, a następnie każdą ułożyć na surowym, płaskim kotlecie. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Każdy kotlet zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu.

  • Po 10 minutach przekręcić go na drugą stronę, jednocześnie zdejmując folię. Dzięki temu biftek się nie rozpadnie.