Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem: przepis na oszczędny obiad

Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem: przepis na oszczędny obiad
Autor: Shutterstock Soczyste krokiety ziemniaczane są odżywcze i pyszne
łatwy
45 min
4

Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem to pyszne danie obiadowe. Najłatwiejszy sposób przyrządzenia to upieczenie w piekarniku. Wystarczy wymieszać, zlepić i gotowe. 

SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków, ugotowanych i przetartych na puree
  • 60 g masła
  • 60 ml mleka
  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 200 g startego sera żółtego
  • 350 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do puree ziemniaczanego dodać 1 białko (żółtko zachować), masło i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać posiekaną zieleniną, starty ser i mrożony groszek, ponownie wymieszać.
  • Do surowego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz 1 rozmącone jajko. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.
  • Nabierać czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć, na tak powstały placuszek kłaść 1 czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Boki zawinąć i uformować owalny lub okrągły krokiet.
  • Krokiety ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec 30-35 minut.
  •  
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej