Kotlety wątróbkowo-ryżowe: tanie i pyszne

2021-03-29
Kotlety wątróbkowo-ryżowe: tanie i pyszne
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kotlety wątróbkowo-ryżowe są tanie i pyszne. Do tego łatwe w przygotowaniu. Podane z ostrym chrzanem stają się niezwykle smaczną przekąską. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą.
  • Oddzielnie rozkłócić jajko z odrobiną soli i mąką ziemniaczaną.
  • W misce wymieszać zmieloną wątróbkę z ugotowanym ryżem i rozmąconym jajkiem. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodać tartej bułki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać masę podobną do masy na mielone kotlety.
  • Z masy uformować okrągłe, płaskie kotlety.
  • Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
  • Podawać z chrzanem.