Kotlety mielone pieczone z kapustą włoską: łatwy przepis na oszczędny obiad

2021-03-29
Kotlety mielone pieczone z kapustą włoską: łatwy przepis na oszczędny obiad
Autor: Shutterstock Mięso mielone i kapusta włoska - doskonała para
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone pieczone z kapustą włoską to łatwy przepis na oszczędny, lecz okazały obiad. Kapusta włoska jest słodsza od zwykłe kapusty i ma specyficzny aromat. Świetnie nadaje się do duszenia i zapiekania. O tym, jakie mięso wybrać i czy można zastąpić kapustę włoską innym rodzajem kapustnych, piszemy poniżej.  Zapraszamy do wypróbowania tego łatwego przepisu na efektowne danie z kotletów mielonych i pysznej kapusty!

Jakie mięso mielone będzie najlepsze?

Każdy rodzaj mielonego mięsa będzie dobry. Oczywiście każdy rodzaj mięsa to inny smak. Ale w tego typu kotletach doskonale sprawdza się tłusta wieprzowina, mieszanka mięsa wołowo-wieprzowego oraz indyk. Mięso indycze ma specyficzny smak, ale kotlety z niego przyrządzone i upieczone razem z kapustą włoską, tracą swój specyficzny aromat i bardzo podobne są w smaku do wieprzowych.

Czy można użyć innej kapusty niż włoska?

Oczywiście, że tak! Możecie użyć młodej kapusty cukrowej lub kapusty spiczastej. Ale wtedy pamiętajcie, by wcześniej kapustę posolić i wycisnąć. Możecie zwykła kapustę przyprawić koperkiem i szczypiorem. Można również użyć jarmużu, szczególnie jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami grządki z jarmużem. I doprawić go czosnkiem. 

Czy można danie przygotować wcześniej?

To jest właśnie jedna z tych potraw, której przygotowanie można rozłożyć w czasie. Z naszej praktyki wynika, że najlepiej wcześniej przygotować same kotlety, a potem połączyć w całość z kapustą włoską. Można również wykorzystać zamrożone kotlety, które bez rozmrażania ułożyć na kapuście i zapiec. Polecamy takie rozwiązanie!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 spora cebula
  • 500 g mięsa mielonego, zmieszanego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
  • 2 jajka (rozmiar S)
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 tosty pszenne lub 3 kromki czerstwej bułki
  • sól i pieprz
  • 30 g oleju
  • 700 g kapusty włoskiej, zszatkowanej lub pokrojone w wąskiej paski
  • 40 g oleju 
  • 30 g masła śmietankowego
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać. Tosty lub bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. 
  • Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, odciśniętym pieczywem, rozmąconymi jajkami, musztardą, solą i pieprzem. 
  • Z masy uformować 8 kotletów. 
  • Kotlety usmażyć na 30 g oleju. Odłożyć. 
  • Na patelnię dodać 40 g oleju. Gdy się rozgrzeje, dodać poszatkowaną kapustę i dusić przez 10-15 minut lub do chwili, gdy kapusta zmięknie. 
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę pszenną i zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją bulionem z kurczaka. Na koniec dodać śmietanę. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie uduszoną kapustę, na niej ułożyć usmażone kotlety, polać przygotowanym sosem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami.