Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą: smaczny i tani obiad dla całej rodziny

Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą: smaczny i tani obiad dla całej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żółty sos otaczający indycze pulpeciki zawdzięcza swą barwę kurkumie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą to smaczny i tani obiad dla całej rodziny. Przepis zaczerpnięty z kuchni indyjskiej doskonale sprawdza się w naszych warunkach. Soczyste pulpeciki i orientalny sos smakują wszystkim. 

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 3 łyżki mleka

  • 1 jajko

  • 1 średnia cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • 1/2 łyżeczki chili

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki również posiekać.

  • Do miski przełożyć mielone mięso, dodać tartą bułkę, mleko, rozkłócone jajko, startą cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać na jednorodną masę. Odstawić na 30 minut do lodówki.

  • Z masy uformować mało kuliste klopsiki

  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć pulpeciki, wlać wodę, dodać pozostałe przyprawy, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i dusić 20 minut.

  • W niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do sosu, zamieszać i zagotować. 

  • Klopsiki w sosie z kurkumą podawać z ryżem i surówką ze świeżych warzyw. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4