Jak zrobić taco? Prosty przepis na pyszne meksykańskie taco

Jak zrobić taco? Prosty przepis na pyszne meksykańskie taco

Autor Zdjęcia: photos.com

Meksykańskie taco to znane w Polsce składniki w ciekawym, ostrym zestawieniu

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mając pod ręką pomidory, czosnek, trochę mięsa i innych składników, możesz szybko i łatwo przyrządzić meksykańskie taco. Podajemy prosty przepis.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • oregano, bazylia, sól
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawa do taco
  • kilka świeżych pomidorów
  • ogórek świeży
  • cebula
  • śmietana 18%
  • starty ser żółty
  • sałata
  • sos tabasco
  • 4 gotowe tortille

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obsmażyć mięso na patelni. Do garnka wrzucić pomidory z puszki. Dodać wyciśnięty czosnek, oregano, bazylię, sól i mięso.

  • Wszystko wymieszać i dusić na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać przyprawę do taco i sos tabasco (ostrość wedle uznania).

  • W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory, ogórka, cebulę. Włożyć do miseczki. W drugiej połączyć porwaną sałatę ze śmietaną i serem.

  • Do tortilli włożyć po trochu mięsa, świeżych warzyw i sałaty z dodatkami. Zwinąć i gotowe!