Jak zrobić taco? Prosty przepis na pyszne meksykańskie taco [WIDEO]

Jak zrobić taco? Prosty przepis na pyszne meksykańskie taco [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Meksykańskie taco to znane w Polsce składniki w ciekawym, ostrym zestawieniu

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Taco - to danie kuchni meksykańskiej z mielonym mięsem i warzywami. Trudne? Ależ skąd! Mając pod ręką pomidory, czosnek, trochę mięsa i innych składników, możesz szybko i łatwo przyrządzić meksykańskie taco. Podajemy prosty przepis. Jeśli zaś taco ci się znudziło, możesz z podobnych składników zrobić haszu.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • oregano, bazylia, sól

  • kilka ząbków czosnku

  • przyprawa do taco

  • kilka świeżych pomidorów

  • ogórek świeży

  • cebula

  • śmietana 18%

  • starty ser żółty

  • sałata

  • sos tabasco

  • 4 gotowe tortille

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obsmażyć mięso na patelni. Do garnka wrzucić pomidory z puszki. Dodać wyciśnięty czosnek, oregano, bazylię, sól i mięso.

  • Wszystko wymieszać i dusić na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać przyprawę do taco i sos tabasco (ostrość wedle uznania).

  • W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory, ogórka, cebulę. Włożyć do miseczki. W drugiej połączyć porwaną sałatę ze śmietaną i serem.

  • Do tortilli włożyć po trochu mięsa, świeżych warzyw i sałaty z dodatkami. Zwinąć i gotowe!

ZOBACZ TEŻ  inny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa i tortilli - HASZU