Idealne mielone z indyka: przepis na soczyste i pulchne kotlety

Idealne mielone z indyka: przepis na soczyste i pulchne kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i pulchne mielone z indyka - marzenie każdego smakosza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Idealne mielone z indyka są w zasięgu twoich możliwości. Wystarczy przygotować je według łatwego przepisu na soczyste i pulchne kotlety bez bułki, ale za to z kaszą manną, która je zestali. Po usmażeniu kotlety znikają z talerzy z zawrotną prędkością. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj!

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego z indyka

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 jajko

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski włóż mięso mielone, dodaj kaszę manną, śmietanę, rozmącone jajko, posiekaną zieleń, cukier, musztardę, posól i popieprz do smaku. Wymieszaj na jednorodną masę.

  • Masa jest nieco luźna, należy formować kotlety za pomocą łyżki.

  • Na rozgrzany na patelni olej kładź łyżką masę mięsną. Smaż do zrumienienia po 2-4 minuty z każdej strony.

  • Obsmażone kotlety ułóż na dużej patelni, wlej 0,25 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut.

  • Podawaj z ziemniakami puree i gotowanymi warzywami.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0