Idealne mielone z indyka: przepis na soczyste i pulchne kotlety

2021-03-29
Idealne mielone z indyka: przepis na soczyste i pulchne kotlety
Autor: Shutterstock Soczyste i pulchne mielone z indyka - marzenie każdego smakosza
łatwy
45 min
4

Idealne mielone z indyka są w zasięgu twoich możliwości. Wystarczy przygotować je według łatwego przepisu na soczyste i pulchne kotlety bez bułki, ale za to z kaszą manną, która je zestali. Po usmażeniu kotlety znikają z talerzy z zawrotną prędkością. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj!

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski włóż mięso mielone, dodaj kaszę manną, śmietanę, rozmącone jajko, posiekaną zieleń, cukier, musztardę, posól i popieprz do smaku. Wymieszaj na jednorodną masę.
  • Masa jest nieco luźna, należy formować kotlety za pomocą łyżki.
  • Na rozgrzany na patelni olej kładź łyżką masę mięsną. Smaż do zrumienienia po 2-4 minuty z każdej strony.
  • Obsmażone kotlety ułóż na dużej patelni, wlej 0,25 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut.
  • Podawaj z ziemniakami puree i gotowanymi warzywami.