Gotowe w 30 minut! Makaron z mieloną wołowiną w sosie pomidorowym

Gotowe w 30 minut! Makaron z mieloną wołowiną w sosie pomidorowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały makaron z mięsnym sosem gotowy w 30 minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z mieloną wołowiną w sosie pomidorowym można bardzo łatwo przygotować w 30 minut. Szybko i sprytnie! Bo wszystko gotujemy razem na jednej patelni. Nie ma potrzeby oddzielnego gotowania makaronu. Po prostu genialnie łatwe!

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1/2 cebuli (posiekanej)

  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub drobno posiekane)

  • 500 gramów mielonego mięsa wołowego 

  • 1 puszka 400 g posiekanych pomidorów

  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego

  • 1 1/2 szklanki bulionu wołowego

  • 1 łyżka suszonych ziół włoskich

  • 2 szklanki suchego makaronu penne

  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella (lub dowolnego innego sera)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do tego przepisu potrzebna będzie duża patelnia z pokrywką. Jeśli nie masz patelni z pokrywką, możesz zamiast pokrywki użyć folii aluminiowej.

  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty, aż cudowny zapach wypełni kuchnię. Dodaj mieloną wołowinę i smaż do zrumienienia, czyli około 5 minut.

  • Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy, zioła i  wymieszaj.

  • Zmniejsz ogień, dodaj makaron i zamieszaj. Przykryj i gotuj przez 15 minut, mieszając przynajmniej raz podczas gotowania.

  • Po 15 minutach zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy makaron jest ugotowany. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez kilka minut.

  • Posyp serem i przykryj ponownie na kolejne 2 minuty, aż ser się stopi. Jeśli użyłeś patelni odpornej na działanie piekarnika (np. żeliwną), możesz ją włożyć pod grill, aby stopić ser.

  • Zdejmij patelnię z ognia i podaj natychmiast!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2