Fenomenalne klopsiki indycze z duszoną soczewicą

2021-03-29
Fenomenalne klopsiki indycze z duszoną soczewicą
Autor: Shutterstock Klopsiki indycze z duszoną soczewicą można doprawić na ostro
łatwy
30 min
4

Klopsiki z indyka pieczone w piekarniku i podawane z duszoną soczewicą to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczewica jest jedną z zalecanych przez dietetyków roślin strączkowych, a mięso indyka jest bogatym źródłem białka przy niskiej kaloryczności. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Na duszoną soczewicę:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 średnie marchewki, cienko pokrojone na plasterki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki cayenne (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
  • 4 szklanki wywaru z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub więcej do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W dużej misce połącz mielone mięso indyka, jajko, bułkę tartą, świeżą pietruszkę, mielony czosnek i przyprawy oraz 3 łyżki wody. Wymieszaj dokładnie na jednorodną masę. 
  • Uformuj 16 klopsików wielkości orzecha włoskiego i umieść je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  • W międzyczasie przygotuj duszoną soczewicę: na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę, smaż przez 8-10 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze 30 sekund, a następnie dodaj soczewicę i wywar z kurczaka. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 18-20 minut bez przykrycia.
  • Dodaj pokrojone pomidory razem z sokiem, natkę pietruszki i pieczone klopsiki. Duś jeszcze przez 10 minut.
  • Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj.