Drobiowe mielone z kapustą: zdrowsza wersja kotletów

2021-03-29
Drobiowe mielone z kapustą: zdrowsza wersja kotletów
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety mielone z filetu drobiowego i kapusty
łatwy
30 min
4

Drobiowe mielone z kapustą to zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów. Mięso z filetu drobiowego ma tę cechę, że po rozdrobnieniu jest niezwykle lepkie. Dlatego do przygotowanie kotletów nie potrzeba jajka. Mielone po usmażeniu będą soczyste. Dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepiej podawać je z dobrej jakości keczupem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka
  • 500 g kapusty białej, świeżej
  • 250 g cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet drobiowy, kapustę i cebulę pokroić grubo.
  • Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • Masę przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  • Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować owalne kotlety.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Kotlety smażyć do zrumienienia.