Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym

Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety w aromatycznym sosie pieczarkowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym to idealne połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego sosu. Smak pieczarkowego sosu warto podkręcić dodatkiem wyrazistej musztardy, która nada potrawie nowy wymiar. Kotlety mielone z mięsa drobiowego i pyszny sos pieczarkowy świetnie pasują do kaszy, ryżu lub makaronu. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • 3 łyżki masła

  • 300 g pieczarek

  • 200 ml śmietany 18%

  • 1 łyżka musztardy

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Przestudzić. 

  • Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, tartą bułkę i 3-5 łyżek wody. Wymieszać na jednorodną masę. 

  • Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.

  • Pieczarki pokroić na plasterki, wyłożyć na rozgrzane masło i smażyć 4-6 minut, aż puszczą sok, który następnie odparuje. Dodać śmietanę, musztardę, doprawić solą i pieprzem, zagotować. 

  • Do sosu przełożyć kotlety, dusić 2-4 minuty. 

  • Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5