Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym w 15 minut z piekarnika

Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym w 15 minut z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki smakują wybornie, a ich przygotowanie jest banalnie proste

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika? Czy to możliwe? Oczywiście że tak. I do tego całe przygotowanie zajmie tylko 15 minut oraz 50 minut na zapieczenie. Wstawiasz do piekarnika i masz czas tylko dla siebie. 

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 puszki po 400 g, krojonych pomidorów

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 szklanka tłustej śmietany

  • do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 g dojrzałej mozzarelli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od rozgrzania piekarnika. Ustaw temperaturę na 180°C i włącz grzanie. 

  • Mięso mielone przełóż do miski, dopraw posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i ziołami, wymieszaj. Następnie z masy sformuj około 16 małych klopsików i włóż je do naczynia żaroodpornego.

  • W innej misce wymieszaj posiekane pomidory z koncentratem pomidorowym i tłustą śmietaną. Dopraw ponownie ziołami i solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej klopsiki.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz klopsiki przez 50 minut. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na grubsze wiórki. Na 20 minut przed końcem posyp klopsiki startym serem. 

  • Podawaj z makaronem lub ryżem. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0