Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika

2022-04-25
Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika
Autor: Shutterstock Klopsiki smakują wybornie, a ich przygotowanie jest banalnie proste
łatwy
15 min
4

Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika? Czy to możliwe? Oczywiście że tak. I do tego całe przygotowanie zajmie tylko 15 minut oraz 50 minut na zapieczenie. Wstawiasz do piekarnika i masz czas tylko dla siebie. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki po 400 g, krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka tłustej śmietany
  • do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g dojrzałej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od rozgrzania piekarnika. Ustaw temperaturę na 180°C i włącz grzanie. 
  • Mięso mielone przełóż do miski, dopraw posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i ziołami, wymieszaj. Następnie z masy sformuj około 16 małych klopsików i włóż je do naczynia żaroodpornego.
  • W innej misce wymieszaj posiekane pomidory z koncentratem pomidorowym i tłustą śmietaną. Dopraw ponownie ziołami i solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej klopsiki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz klopsiki przez 50 minut. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na grubsze wiórki. Na 20 minut przed końcem posyp klopsiki startym serem. 
  • Podawaj z makaronem lub ryżem. 
Jak uratować przesolone danie?

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego?