Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka

Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i wilgotne w środku kotlety mielone z kabaczkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka to świetny sposób na zdrowy posiłek. Kabaczek (także cukinia) dodany do kotletów obniża ich kaloryczność i dostarcza cennego błonnika. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Bardzo smaczne będą również wieprzowo-wołowe. Wybierz ten gatunek, który ci najbardziej odpowiada. Rodzaj i ilość przypraw możesz modyfikować zgodnie ze swoim gustem. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego

  • 1 młody kabaczek lub cukinia, około 300 g

  • 2 jajka (rozmiar M)

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kabaczek umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. 

  • Wiórki kabaczka lekko odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mielone mięso, roztrzepana jajka, kaszę manną, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być jednorodna. 

  • Z mięsno-warzywnej masy zwilżonymi wodą dłońmi formuj kule jednakowej wielkości. Następnie lekko je spłaszcz, aby uzyskać okrągłe kotlety. 

  • Kotlety panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. 

  • Kotlety podawaj z surówkami ze świeżych warzyw. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4