Chrupiące mielone z drobiu: przepis na soczyste kotleciki

2021-03-29
Chrupiące mielone z drobiu
Autor: Shutterstock Soczyste paluszki drobiowe w chrupiącej panierce
łatwy
30 min
4

Chrupiące mielone z mięsa drobiowego to łatwy przepis na soczyste kotleciki wewnątrz i chrupkie na zewnątrz. Chrupkość mielonym nadaje panierka z pokruszonych płatków kukurydzianych. My nigdy nie wyrzucamy resztek płatków z dna pudełka, lecz skrzętnie je zbieramy, bo przydają się do panierowania. Aby mielone były naprawdę chrupiące, należy smażyć je na bardzo gorącym tłuszczu.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z tartą bułką, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej.
  • Z mięsnej masy uformować podłużne kotleciki, niczym grube paluszki, i obtoczyć je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia przez około 8 minut. Można je także obsmażyć i dopiec w piekarniku, ale nie przykrywać, bo nie będą chrupkie