Chrupiące i soczyste kotlety z pieczonej piersi kurczaka

Chrupiące i soczyste kotlety z pieczonej piersi kurczaka
Autor: Shutterstock Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku obłędnie pyszne kotlety z pieczonej piersi kurczaka
łatwy
30 min
4

Po niedzielnym obiedzie z kurczakiem w roli głównej, czasami zostaje mi spory kawałek pieczonej piersi. W ciepłej porze roku wykorzystuję pieczone mięso do sałatek, ale gdy jest chłodniej robię z niego kotlety. Próbowałaś? To proste z łatwym przepisem na chrupiące z wierzchu i soczyste w środku kotlety z pieczonej piersi kurczaka. Wypróbuj, a nie pożałujesz!

5 patentów na mielone

Czasem warto wyjść ze strefy komfortu i przygotować coś zaskakującego. Doskonale, gdy ta zaskakująca potrawa jest w wersji zdrowszej. Zatem jeśli myślisz, że o mielonych wiesz wszystko, mogę Cię zaskoczyć. Oto 5 fenomenalnych patentów na kotlety mielone z niecodziennymi składnikami. Bierz i wybieraj!

5 patentów na kotlety mielone inaczej

 

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka upieczona poprzedniego dnia
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego np. mozzarelli, startego dość drobno
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
  • tarta bułka do panierowania (jeszcze lepiej japońskie panko)
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotowaną pierś kurczaka posiekać drobno za pomocą noża lub jeszcze lepiej w malakserze. 
  • Rozdrobnioną pierś kurczaka wymieszać z rozmąconymi z majonezem jajkami, tartym serem i przyprawami. Wyrobić na jednolitą masę. 
  • Z masy formować niewielkie okrągłe kotlety. Panierować w tartej bułce.
  • Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej