Szybki mazurek z wafli na Wielkanoc - przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Szybki mazurek z wafli na Wielkanoc - przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szybki mazurek z wafli i masy czekoladowo-orzechowej wymaga szybkiej dekoracji z gotowych czekoladowych jajeczek i cukiereczków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak szybko przygotować pyszny mazurek z wafli, z dodatkiem bakalii i czekolady? Mazurek to jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych. Gdy nie udało nam się upiec kruchego lub biszkoptowego, to szybko możemy skorzystać z gotowych wafli. Zobaczcie, jak zrobić mazurek z wafli!

Składniki

  • 1 opakowanie wafli

  • 200 g masła

  • 1/2 kg cukru

  • 1/2 l wody

  • 250 g czekolady

  • 250 g orzechów laskowych

  • lukier (1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki wody lub soku z cytryny)

  • czekoladowe jajeczka i kolorowe cukiereczki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier ugotować z około 1/2 litra wody tak, aby powstał gęsty syrop (w razie potrzeby dodać więcej wody).

  • Do masy dodać uprażone w piekarniku, a następnie obrane orzechy oraz rozdrobnioną czekoladę. Wszystko wymieszać i dalej gotować.

  • Kiedy masa będzie już gęsta wówczas dodać pokrojone masło. Kiedy masło się rozpuści, a masa jeszcze mocniej zgęstnieje, wystudzić.

  • Następnie masę rozsmarować na waflu, przykryć kolejnym i czynność powtórzyć.

  • Ostatni wafel polać lukrem, który możemy przygotować ze szklanki cukru pudru roztartej z 4 łyżkami wody lub soku z cytryny. Udekorować bakaliami.

Ocena: 5