Świąteczny sernik z mascarpone z pokruszonymi ciasteczkami i migdałami

Świąteczny sernik z mascarpone z pokruszonymi ciasteczkami i migdałami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Świąteczny sernik z mascarpone, pokruszonymi ciasteczkami i migdałami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć różnego rodzaju ciast. Musi być tradycyjna baba drożdżowa, mazurki i serniki. Podajemy przepis na świąteczny sernik, który zawsze się udaje.

Składniki

  • 50 dag trzykrotnie zmielonego twarogu

  • 60 g masła

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego( 50 g zostawić do polewy)

  • 4 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • kilkanaście pokruszonych herbatników

  • zapach waniliowy

  • 100 g białej czekolady,

  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać.

  • Przełożyć nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10 minut.

  • Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko, jajka, mąkę i zapach waniliowy.

  • Zmiksować na gładką masę.

  • Wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

  • Piec ok. 40 - 45 minut.

  • Resztę mleka i czekoladę rozpuścić.

  • Polewą udekorować wystudzony sernik i posypać płatkami migdałowymi.

  • Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Ocena: 1,5