Mazurek ze śliwkami - dobry przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Mazurek ze śliwkami - dobry przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek ze śliwkami, z masą kajmakową na wierzchu  to doskonała kompozycje pasujących do siebie smaków.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Przepis na mazurek ze śliwkami warto wypróbować podczas najbliższych świąt wielkanocnych. Kombinacja powideł, rumu i suszonych śliwek jest bardzo smakowita, szczególnie gdy połączymy lekką kwaskowatość śliwek ze słodyczą masy kajmakowej.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek śliwkowy  Mazurek królewski

Składniki

  • 150 g mąki

  • 6-7 łyżek masła

  • 1 żółtko

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 50 g mielonych migdałów

  • sól

  • 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej

  • 10 śliwek suszonych

  • 1 mały słoik powideł śliwkowych

  • 1/4 szkl. rumu + 2 łyżki (najlepiej ciemnego)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zanim przystąpimy do robienia ciasta musimy zalać śliwki rumem i zostawić na noc.

  • Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru, migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 190ºC. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylepić ją ciastem. Piec około 15 minut.

  • Odsączone śliwki pokroić drobno.

  • Do powideł dodać 2 łyżki rumu i wymieszać.

  • Ciasto posmarować powidłami i posypać pokrojonymi śliwkami. Odstawić.

  • W tym czasie przez 2-3 h ugotować puszkę mleka skondensowanego w garnku z wodą tak, by powstał kajmak. Lekko ostudzić, a następnie polać nim ciasto.

  • Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIELKANOC

Ocena: 5