Mazurek ze śliwkami - dobry przepis

2021-03-29
Mazurek ze śliwkami - dobry przepis
Autor: Shutterstock Mazurek ze śliwkami, z masą kajmakową na wierzchu  to doskonała kompozycje pasujących do siebie smaków.
łatwy
0 min
4

Przepis na mazurek ze śliwkami warto wypróbować podczas najbliższych świąt wielkanocnych. Kombinacja powideł, rumu i suszonych śliwek jest bardzo smakowita. Szczególnie gdy połączymy lekką kwaskowatość śliwek ze słodyczą masy kajmakowej.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki
  • 6-7 łyżek masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów
  • sól
  • 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • 1/4 szkl. rumu + 2 łyżki (najlepiej ciemnego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zanim przystąpimy do robienia ciasta musimy zalać śliwki rumem i zostawić na noc.
  • Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru, migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 190ºC. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylepić ją ciastem. Piec około 15 minut.
  • Odsączone śliwki pokroić drobno.
  • Do powideł dodać 2 łyżki rumu i wymieszać.
  • Ciasto posmarować powidłami i posypać pokrojonymi śliwkami. Odstawić.
  • W tym czasie przez 2-3 h ugotować puszkę mleka skondensowanego w garnku z wodą tak, by powstał kajmak. Lekko ostudzić, a następnie polać nim ciasto.
  • Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia