Mazurek z cytrusami: prosty przepis

Mazurek z cytrusami: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek z cytrusowym nadzieniem jest bardziej orzeźwiający w w smaku niż ciężkie mazurki bakaliowe lub kajmakowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lżejszy i bardziej orzeźwiający w smaku mazurek z cytrusów zamiast ciężkich i kalorycznych ciast z czekolady czy masy kajmakowej to dobry pomysł na deser po sutym wielkanocnym śniadaniu. Tym bardziej, że mazurek z pomarańczy i cytryn robi się bardzo łatwo.

Składniki

  • Ciasto kruche na spód mazurka:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Masa cytrusowa:
  • 40 dkg pomarańczy
  • 10 dkg cytryn
  • 15 dkg jabłek
  • 30 dkg cukru
  • migdały do ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, masło i przesiany cukier puder (jak nie jest skawalony, to nie potrzeba) siekamy nożem w misce do momentu, gdy nie będą wyczuwalne grudki masła. Teraz dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Podobno ciasto kruche nie lubi zbyt długiego wyrabiania. Będzie dobre, jak przestanie się kleić do rąk i będzie miało jednolitą teksturę.

  • Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i układamy w formie wysmarowanej tłuszczem. Nie trzeba zawijać brzegów ciasta, ale można je nieco zwałkować by zrobić rant, jak na mazurki przystało. Najwygodniejsza będzie blacha z wyjmowanym dnem, bo wtedy unikniemy połamania ciasta podczas wyjmowania.

  • Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy dosyć gęsto widelcem, żeby się nie wybrzuszyło za bardzo podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż zrobi się rumiane. Zaletą takiego spodu mazurkowego jest to, że można go upiec kilka dni wcześniej.

  • Masa cytrusowa: dokładnie umyte i wytarte pomarańcze i cytryny ścieramy na tarce razem ze skórką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Starte produkty gotujemy najpierw 5 minut, następnie dodajemy cukier i gotujemy tak długo (od czasu do czasu mieszając), aż masa wyraźnie zgęstnieje.

  • Gorącą masę wykładamy na upieczony placek. Dekorujemy „na gorąco” posiekanym migdałami (można użyć kupnych migdałów pokrojonych w słupki lub płatków), które trzeba lekko docisnąć do masy. Oczywiście, zamiast migdałów mazurek cytrusowy można udekorować według własnej inwencji.