Mazurek truskawkowy z masą budyniową: wielkanocne wypieki [GALERIA]

2021-03-29
Mazurek truskawkowy z masą budyniową: wielkanocne wypieki
Autor: Shutterstock Mazurek truskawkowy z masą budyniową spodzie: wielkanocne wypieki
łatwy
35 min
4

Mazurek wielkanocny z masą budyniową to oryginalna odmiana tradycyjnego wielkanocnego ciasta. Truskawkowy mazurek wyróżnia się pięknym różowym kolorem. Ma zapach i smak truskawek. Jedyny taki mazurek wśród wielkanocnych wypieków. Wypróbuj ten przepis!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 9 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka wody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • MASA:
  • 40 dag świeżych truskawek
  • 1 budyń truskawkowy
  • 250 ml mleka
  • 10 dag masła
  • bakalie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, cukru i masła zagnieść ciasto. Wyrabiając, dodać żółtka, wodę i sól.
  • Nagrzać piekarnik do 200˚C. Wyłożyć ciastem okrągłą blachę, piec ok. 30 minut.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotować truskawki. Owoce umyć, usunąć szypułki. Truskawki zmiksować na puree.
  • Budyń rozrobić i ugotować tak jak w przepisie na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka.
  • Budyń zdjąć z ognia i mikserem wmieszać masło w budyń.  Gdy masa trochę przestygnie dodać także mus truskawkowy. Wymieszać.
  • Wylać truskawkową warstwę na wystudzone ciasto. Gdy wystygnie udekorować bakaliami.