Mazurek owocowy: pyszny i dekoracyjny

Mazurek owocowy: pyszny i dekoracyjny

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Mazurek owocowy zdobimy dużą ilością suszonych i kandyzowanych owoców

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasta na Wielkanoc: mazurek owocowy. Wielkanocne mazurki mają wszelkie możliwe smaki i kolory. Tym razem proponujemy przepis na mazurek owocowy, niezwykle smaczny i bardzo dekoracyjny. Zrób mazurek na Wielkanoc!

Składniki

  • 125 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • skórka z pomarańczy
  • olejek cytrynowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto biszkoptowe tłuszczowe: masło utrzyj na pianę, dodając jaja, cukier, przesiane uprzednio mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. P

  • od koniec dodaj skórkę z pomarańczy i olejek cytrynowy. Piecz 30-40 minut w temp. 170ºC.

  • Owoce: ciasto przekrój wzdłuż na dwa placki. Posmaruj każdy konfiturą z róży i ułóż jeden na drugim.

  • Na wierzchu ułóż owoce, np. czereśnie koktajlowe, kandyzowane plastry pomarańczy, truskawki. Polej owoce gęstniejącą galaretką cytrynową przygotowaną z połowy porcji wody