Mazurek orzechowy - przepis na Wielkanoc... i nie tylko [GALERIA + PRZEPISY]

Mazurek orzechowy - przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli tradycyjny mazurek ma być słodki, to ten przepis absolutnie taki jest. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek wcale nie musi być ciężki i twardy. Oto przepis na wyjątkowo lekkie, chrupiące ciasto na bazie białek, orzechów, biszkoptów i czekolady. Przypomina bezę lub ciasteczka amaretto. Jak upiec dobre ciasto bez zakalca? Zasmakuj w mazurku orzechowym.

Składniki

  • 10-11 białek

  • 25 dag cukru pudru

  • 25 dag zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)

  • 2 łyżki sproszkowanych biszkoptów

  • laska wanilii (ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej lub opakowanie cukru wanilinowego)

  • do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub orzechowa, połówki orzechów (laskowych lub włoskich)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Orzechy zmiel. Stopniowo dosypuj do piany z białek, delikatnie mieszaj, by piana nie opadła.

  • Biszkopty rozkrusz na proszek - w moździerzu lub w zamkniętym woreczku (uderzaj w woreczek wałkiem do ciasta). Dodaj biszkopty do masy białkowej, wraz z ziarenkami wanilii, esencją waniliową lub cukrem wanilinowym. Ostrożnie połącz wszystkie składniki.

  • Masę przełóż na blachę natłuszczoną i oprószoną mąką albo wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

  • Upieczony, przestudzony mazurek polej polewą. Na koniec udekoruj orzechami albo bakaliami.

Ocena: 5