Mazurek miodowy z masą morelową: sprawdzony przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Mazurek miodowy z masą morelową: sprawdzony przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miodowy mazurek - czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kolorowe słodkie mazurki zarówno ubarwiają stół, jak i miło rozpieszczają podniebienie. A gdyby tak przygotować mazurek miodowy z masą morelową? Będzie smacznie i niebanalnie. Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek makowy tradycyjny  Mazurek śliwkowy

Składniki

  • 25 dag mąki

  • 10 dag cukru

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka sody

  • 125 dag miodu

  • 1 łyżka smalcu

  • kilka kropli aromatu rumowego

  • szczypta soli

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

  • 1 słoik (250 g) dżemu morelowego

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód podgrzać, rozpuścić, dodać smalec, dokładnie wymieszać.

  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, po czym dodać miód ze smalcem, utarte żółtka, aromat rumowy, sodę i sól. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.

  • Blachę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim blachę, dookoła zrobić wyższe brzegi.

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C, wstawić ciasto i piec przez 10 minut.

  • Dżem rozsmarować na ciepłym cieście, posypać kandyzowaną skórką i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika.

  • Po wyjęciu mazurek można ozdobić trójkątami świeżej skórki pomarańczowej i połówką brzoskwini.

Ocena: 5